Köpeklerde Katarakt Köpeğiniz yaşlandıkça, gözlerinin derinliklerinde, lenslerinde, gözbebeklerinin arkasında gelişen mavimsi bir pus fark edebilirsiniz. Merak etmeye başlayabilirsiniz – köpeğimde katarakt var mı?
Büyük olasılıkla, köpeğiniz hala görebiliyorsa, bu mavimsi pus bir katarakt değil, lentiküler skleroz veya nükleer skleroz adı verilen yaygın, normal, yaşlanma değişikliğidir.
Sağlıklı lensler tamamen şeffaftır, yani tamamen nettir ve onlara çarpan tüm ışık retinaya kolayca geçer. Lentiküler skleroz ile, lens lifleri zamanla sıkışır ve biraz dejeneratif hale gelir ve bu da yarı saydamlığa neden olur. Yarı saydam lensler puslu veya bulutlu olup ışığın yalnızca kısmi geçişine izin verir. Lentiküler skleroz köpekleri kör yapmaz. İnce ayrıntıları göremeyebilirler, ancak her zaman zorluk çekmeden gezinmek için yeterince iyi göreceklerdir.
Buna karşılık, katarakt tamamen opaktır. Bu, retinaya hiçbir ışığın geçemeyeceği ve körlüğe neden olacağı anlamına gelir.
Katarakt hem genç hem de yaşlı köpeklerde gelişebilir. Nedenleri arasında kalıtım (kataraktlı köpekler üreme için kullanılmamalıdır), metabolik bozukluklar (diyabet gibi), travma, beslenme (süt ikame yemi kullanan yetim yavrular) ve kronik üveit (gözün derinliklerindeki damar dokusunun iltihabi hastalığı) sayılabilir.
Görme kaybına ek olarak, kronik kataraktlar göz içinde dayanılmaz derecede ağrılı, yönetilemez ikincil sorunlara neden olabilir, bunun için tek çaremiz enükleasyon – gözün cerrahi olarak çıkarılması. Bunun nedeni, lensin zamanla sürekli olarak dejenere olması ve çevresinde kronik inflamatuar değişikliklere yol açmasıdır. Bu ikincil sorunlar arasında lens kaynaklı üveit, glokom (artmış göz içi basınçları) ve lens lüksasyonu (göz içindeki lensin yerinden çıkması) bulunur. Kronik kataraktlar da sıklıkla kalıcı körlükle sonuçlanan retina dekolmanına neden olabilir.
Köpeklerde Katarakt Ameliyatı: Ameliyat Etmek mi, Ameliyat Etmemek mi?
Köpeğiniz için katarakt ameliyatını düşünmenin iki ana nedeni, görme yeteneğini geri kazandırmak ve kronik kataraktlara bağlı olarak yukarıda belirtilen sorunlardan kaçınmaktır.
Katarakt ameliyatı olmama nedenleri var mı? Kesinlikle vardır:
- Köpeğin genel sağlığı . Genel anestezi için iyi bir aday mı? Her zaman değil. Prosedürün riski, özellikle kalp veya böbrek sorunları olan yaşlı köpeklerde bazen faydadan daha ağır basar. Ameliyattan sonra makul bir yaşam beklentisi var mı? Yaşına ve kanser durumu gibi diğer şeylere bağlı.
- Gözlerin durumu . Kornealar sağlıklı mı? Bu, iyi bir cerrahi sonuç ve görme için önemlidir. Retinalar sağlıklı mı? Değillerse, ameliyata rağmen köpek hala kör olacak veya kör olacaktır.
- Köpek sahibinin ameliyat sonrası bakımı taahhüt etme yeteneği . Katarakt ameliyatından sonra ameliyat sonrası bakım oldukça yoğundur ve çok sayıda ilaç ve topikal preparatların günün her saatinde sık sık uygulanması gerekir. Bazen yaşam tarzları ve/veya çalışma programları bunun önüne geçebilir.
- Köpeğin mizacı . Kabul edelim: Bazı köpeklerin bu kadar yoğun bir ameliyat sonrası protokolle tedavi edilmesi/yönetilmesi hem hastanede hem de sonrasında evde zor hatta imkansızdır. Bu ne yazık ki ciddiye alınması gereken bir konu.
Köpek Katarakt Ameliyatı:
Ameliyattan önce, köpeğinizin retinalarının sağlıklı olduğundan emin olmak için bir elektroretinogram (ERG) yapılacaktır. Sadece köpeğinizin retina hastalığından kalıcı olarak kör olduğunu öğrenmek için vizyonu geri kazanmak için bir kataraktın çıkarılması yıkıcı olurdu.
Ameliyata fakoemülsifikasyon denir. Korneada ve lens kapsülünde küçük kesiler yapılır. Lensi esasen toz haline getirmek için yüksek frekanslı titreşim kullanılır ve daha sonra vakumla çıkarılır. Yapay bir lens takılır ve kornea dikilerek kapatılır.
Ameliyattan sonra, köpeğiniz ameliyat sonrası yakın izleme için birkaç gün hastanede kalacaktır – komplikasyonlar ortaya çıkarsa daha uzun süre. Ameliyat sonrası en sık görülen komplikasyonlar uzamış göz içi iltihabı ve glokomdur. Diğer komplikasyonlar arasında kornea ülseri, enfeksiyon ve retina dekolmanı bulunur.
Köpeğiniz eve geldiğinde, onu günde dört ila altı kez birkaç göz damlası ve birkaç oral ilaçla tedavi etmeyi bekleyin. Köpeğinizin gözlerini ovmaması veya kaşımaması için bir Elizabeth tasması ve aktivite kısıtlaması ameliyat sonrası planın önemli yönleridir. Ameliyat sonrası erken dönemde takip muayeneleri sıklıkla yapılır ve hastalar genellikle hayatlarının geri kalanında en az bir topikal ilaç ve rutin muayene gerektirir.
Komplikasyonlardan kaçınmak ve iyi bir sonuç elde etmek için köpeğinize katarakt teşhisi konmasını beklemeyin. Katarakt zamanla olgunlaşır. Ameliyat sonrası komplikasyonlar, olgun katarakt ameliyatından daha olasıdır. Olgun kataraktların ayrıca lens kaynaklı göz içi iltihabına, lens kararsızlığına ve lens kapsülü bütünlüğünün kaybına neden olma olasılığı daha yüksektir, bunlar köpeğinizi katarakt ameliyatı için zayıf bir aday haline getirebilecek şeylerdir. Ameliyat yapılırsa, bu komplikasyonlar ameliyattan sonra görme ve rahatlık için daha kötü bir prognoza yol açabilir ve yapay bir merceğin başarılı bir şekilde yerleştirilmesini engelleyebilir.
Tek Göz mü, İki Gözünü mü Ameliyat Ettirmeliyim?
Her iki göz de katarakttan etkileniyorsa, birinin mi yoksa her ikisinin mi ameliyat edileceği kataraktın evresine ve gözlerin genel sağlığına bağlıdır. Köpeklerde katarakt ameliyatı genel anestezi gerektirdiğinden, her iki gözde de katarakt varsa ve ameliyat olmaya aday ise genellikle iki göz tek işlem olarak ameliyat edilir. Bazı köpeklerin iki taraflı kataraktlara rağmen ameliyat için aday olan sadece bir gözü olabilir.
Köpeğinizin her iki gözü de ameliyat için adaysa, kendinizi iyi hissedebilirsiniz, belki sadece bir tanesini yaptıracağım, çünkü bu esasen görüşü geri getirecek ve açıkçası ikisini birden yapmaktan daha ucuza mal olacak. Bunu veteriner hekiminizle konuşabilirsiniz, ancak unutmayın, tedavi edilmeyen katarakt, göz içinde enükleasyonla sonuçlanabilecek kötüleşen, ağrılı hasara neden olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, kataraktı ortadan kaldırmak için sadece görüşü geri kazandırmaktan daha fazla neden var.
Mümkün olduğunda, en iyi tavsiye, kataraktın cerrahi olarak düzeltilmesini er ya da geç yapmaktır. Ancak siz veya köpeğiniz yukarıda açıklanan nedenlerle bunun için iyi bir aday değilseniz, umudunuzu kaybetmeyin. Kataraktla ilişkili oküler hastalığı önlemeye çalışmak ve köpeğinizin oküler basınçlarını her dört ila altı ayda bir glokom için kontrol ettirmek için anti-inflamatuar damlalarla topikal tedavi başlatma konusunda veterinerinizle konuşun.