Köpek Aşı Fiyatları Hakkında detaylı bilgiye erişirken aynı zamanda hangi aşı ne zaman vurulmalı o aşı neden vurulmalı gibi soruların cevaplarını da bulabileceksiniz iyi okumalar dileriz 🙂
Köpek Aşıları Hakkında Bilmeniz Gereken Unsurlar
- Köpeklere yapılan aşılar onların vücutlarına %100 bir koruma etkisi sağlamamaktadır. Ama yapılan aşılar büyük bir oranda köpeğin direncini arttırıp korunmasına katkıda bulunur.
- Köpeğinizin aşı takviminde olan aşılar tamamlanmadan onu diğer köpeklerler ya da başka hayvanlarla fazla yakınlaştırmamız iyi olacaktır.
- Aşıları yapıldıktan sonra bazı yan etkiler (iştahsızlık, halsizlik gibi durumlar) görülebilmektedir. Eğer bu etkiler köpekte görülmeye başlar ise lütfen veterineriniz ile iletişim geçin
Köpek Aşı Fiyatları
AŞI VE UYGULAMALAR | İZMİR | İSTANBUL | ANKARA |
İç/Dış Parazit Uygulaması (15 dakika) | 100 – 150 TL arasında değişikli gösterir. | İç Parazit: 75- 145 TL arası
Dış Parazit: 70 – 110 TL arası | İç + Dış Parazit Uygulaması: 175 – 230 TL arası |
Kuduz Aşısı (15 dakika) | 200 TL | 180 TL | 175 TL |
Karma Aşılar (15 dakika) | 200 TL | 230 TL | 300 TL |
Mantar Aşısı | 200 TL | 300 TL | 250 TL |
Lyme Aşısı | 300 TL | 300 TL | 250 TL |
Bronshine Aşısı | 200 TL | 300 TL | 175 TL |
Corona Virüs Aşısı | 200 TL | 230 TL | 175 TL |
Not: Köpek Aşı Fiyatları Veterinerden Veterinere ve şehirden şehire değişmektedir.
İç/Dış Parazit Uygulaması
Köpeklerde iç parazit bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini oldukça kötü etkilemektedir. Dış parazit durumlarında ise köpeklerin derilerinde kaşınmaya, tüy dökülmesine ya da deri üstünde yaralara sebep olabilmektedir. Köpeğin sağlığı için ve bu durumun önüne geçilebilmesi için iç/dış parazit uygulamaları yapılmaktadır. Köpeğinizi iç/dış parazit uygulamasında ziyaret ettiğiniz veteriner hekimine danışmalısınız. Bu durumu önlemek için gerekli aşamalar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Distemper (Gençlik Hastalığı) Aşısı
Distemper hastalığı köpekler arasında oldukça ölümcül olan ve tehlike bir hastalık olduğu bilinmektedir. Hasta (enfekte) olmuş olan köpekten solunum yolu vasıtasıyla sağlıklı olan köpeklere bulaşmaktadır. Diğer bulaşma çeşitleri ise ortak kullanılan eşyalardan (oyuncaklar ya da yemek kapları gibi) olabilmektedir.
Distemper hastalığı direk olarak köpeklerin sinir sistemine saldırmaktadır. Bu hastalığın genel belirtileri ise kusma, göz/burundan gelen şiddetli akıntılar, nöbet geçirmeler ile süreç geçmektedir. ciddi bir hastalık olduğu için lütfen şüpheleniyor iseniz hızlı bir şekilde veterinerinize gidin!


Kuduz Aşısı
Kuduz hastalığı köpekler arasında bulaşabildiği gibi bizlere de bulaşabilen bir hastalık türüdür. Son derece tehlike ve ölümcül olan bir hastalık türüdür. Kuduz hastalığı köpekler arasında ya da köpekten insana tırmalama ve ısırma yoluyla bulaşabilmektedir. Kuduz aşısı kanunlarca yaptırılması zorunlu olan tek aşı türüdür. Her yıl köpeklere ve diğer canlılara yapılması zorunludur. Kesinlikle unutulmaması ve atlanmaması gereken bir aşıdır.
Aşılar neden enjeksiyonla yapılır?
Bazı aşılar, örneğin burun içine lokal olarak verilir, ancak çoğu, bağışıklık sisteminin maksimum uyarılmasının sağlanması için enjeksiyon gerektirir. Bazı aşılar deri altına veya derinin hemen altına enjekte edilirken, diğerleri kas içine veya kas içine enjekte edilir.
Köpeklerde hangi aşılara ihtiyaç vardır?
Bulunduğunuz yere bağlı olarak, bazı enfeksiyonlar az ya da çok olası olabilir. Mevcut aşı çeşitleri arasında kuduz, distemper, adenovirüs (bulaşıcı köpek hepatiti), parvovirüs, leptospirosis, parainfluenza, koronavirüs, Bordetella bronchiseptica bulunur ., Lyme hastalığı ve köpek gribi (bu hastalıklarla ilgili ayrıntılar için, “Köpeklerde Kuduz”, “Köpeklerde Distemper”, “Köpeklerde Enfeksiyöz Hepatit (Adenovirüs)”, “Köpeklerde Parvovirüs”, “Köpeklerde Leptospirosis” adlı bireysel broşürlere bakın. , “Köpeklerde Köpek Kulübesi Öksürüğü veya Trakeobronşit”, “Köpeklerde Lyme Hastalığı” ve “Köpek Gribi – Köpek Gribi”). Bu aşılar genellikle tek doz halinde verilebilen kombinasyonlar halinde mevcuttur. Kombine aşılar uygundur ve köpeğiniz için ekstra enjeksiyonlardan kaçınır. Veterineriniz, köpeğinizin göreceli risklerine ve özel yaşam tarzına göre evcil hayvanınız için uygun aşılar konusunda size tavsiyede bulunacaktır.
Çekirdek aşılar. American Animal Hospital Association (AAHA) Canine Vaccine Task Force tarafından tüm yavru ve köpekler için önerilir:
- köpek distemper virüsü
- köpek parvovirüsü
- köpek adenovirüs-2 (hepatit)
- kuduz virüsü
Çekirdek olmayan aşılar. American Animal Hospital Association (AAHA) Canine Vaccine Task Force tarafından bireysel bir köpeğin maruz kalma riskine bağlı olarak özel durumlarda yavru ve köpekler için önerilir:
- Leptospira türleri
- Borrelia burgdorferi veya Lyme hastalığı
- köpek parainfluenza virüsü
- Bordetella bronchiseptica veya köpek kulübesi öksürüğü
- köpek gribi
Anne bağışıklığı nedir?
Yeni doğan hayvanlar henüz kendi bağışıklıklarını oluşturma şanslarına sahip olmadıklarından, çevrelerinde bulunan enfeksiyonlara karşı korunmaya ihtiyaçları vardır. Bu bağışıklığı annelerinden anne antikorları olarak alırlar. Bu pasif bağışıklığın bir kısmı, yavru henüz rahimdeyken plasentadan aktarılır, ancak çoğu ilk süt veya kolostrumda aktarılır .
“Bu anne bağışıklığı sadece geçicidir.”
Bu anne bağışıklığı sadece geçicidir. Yaşamın ilk birkaç haftasında istikrarlı bir şekilde azalır ve on iki haftada büyük ölçüde kaybolur. Düşüş hızı, birçok faktöre bağlı olarak değişkendir.
Yavrulara neden birden fazla doz aşı yapılır?
İki sebep var. Birincisi, karmaşık testler olmadan bir yavrunun annesinden aldığı pasif korumayı ne zaman kaybettiğini bilmek imkansızdır. Bir yavru köpeğin maternal antikorunda erken bir düşüş, onu çok genç yaşta enfeksiyona karşı duyarlı hale getirebilir. Güçlü bir anne bağışıklığı aslında erken aşılamayı etkileyebilir (bkz. “Köpeklerde Aşı Başarısızlığı”). İkincisi, özellikle öldürülen aşılarda, ilk doz bir hazırlama dozudur ve ikinci doz, yanıtı daha yüksek, daha uzun süreli bir bağışıklık düzeyine yükseltir.
Köpeğimin neden yeniden aşılanması gerekiyor?
Uygun şekilde aşılanmış köpeklerin çoğunda, bağışıklık bir yıldan fazla ve genellikle birkaç yıl sürmelidir. Bununla birlikte, bağışıklık zamanla azalır ve bu düşüş hızı kişiden kişiye değişir. Bulaşıcı hastalıklara karşı en iyi korumayı sağlamak için yeniden aşılamaların çok başarılı olduğu kanıtlanmıştır.
“Bağışıklık zamanla azalır ve bu düşüş oranı bireylere göre değişir.”
Aşılar zamanla geliştirildiğinden, bazılarının bireysel koşullara bağlı olarak sık sık verilmesine gerek yoktur. Düşük riskli yaşam tarzlarına sahip köpeklerin çoğu, her üç yılda bir temel aşılarla ve herhangi bir çekirdek olmayan aşı için gerektiği gibi aşılanabilir (çekirdek olmayan aşıların çoğu, yıllık takviyeler gerektirir). Veterineriniz, köpeğinizin ihtiyaçlarına ve yaşam tarzına göre köpeğiniz için ek aşıların ihtiyacını ve sıklığını tartışacaktır.
Bir aşının bağışıklık oluşturması ne kadar sürer?
Aşılamadan sonraki birkaç saat içinde, bağışıklık tepkisinin en erken evreleri uyarılır. Makul bir koruma düzeyi tesis edilmeden önce genellikle on ila on dört gün gerekir. Öldürülen aşılar, ikinci doz sonrasına kadar yeterli koruma sağlamayabilir. Yavru köpeklerde maternal antikorlar, aşı serisinin ilerleyen zamanlarına kadar korumayı engelleyebilir.
Bu nedenle, aşılanmış bir yavruyu bile, aşılama sürecini bitirene kadar köpeklerden veya aşı geçmişi bilinmeyen yavrulardan uzak tutmanız tavsiye edilir.
Küçük bir köpeğe ve büyük bir köpeğe neden aynı miktarda aşı yapılır?
Aşı dozları, boyutuna bakılmaksızın tüm köpekler için aynıdır. Bu aşılar test edildiğinde, test grubundaki tüm köpekler aynı dozda aşı alır ve önerilen dozda her boyuttaki köpek için güvenli olduğu kanıtlanmıştır. Daha küçük dozlarda aşı küçük evcil hayvanları yeterince korumayabilir. Ek olarak, daha küçük dozlarda aşıların, aşı reaksiyonu olasılığının azalmasıyla ilişkili olduğuna dair bir kanıt yoktur.
Köpeğim aşılandığında hastalanırsa ne olur?
Aşı öncesi veteriner kontrolü ve bazen aşı öncesi kan testleri bu durumu önlemeye yardımcı olur. Çoğu durumda, küçük hastalıkların feci sonuçları olmaz, ancak bağışıklığın uygun şekilde gelişmesini sağlamak için bir hayvanın aşılandığında sağlıklı olması önemlidir.
Aşı köpeğimi hasta eder mi?
Bazı köpekler aşıdan 1 ila 2 gün sonra hafif uyuşukluk veya ağrı geliştirir. Bir adjuvan içeren ölü aşılarda, aşı bölgesinde yumru oluşumu meydana gelebilir. Bu ağrılıysa veya boyutunda herhangi bir azalma olmaksızın birkaç haftadan fazla devam ederse, veterinerinize danışın. Birkaç köpek, aşırı duyarlılık (alerji) biçimleri olan daha şiddetli reaksiyonlar geliştirecektir. Bunlar genellikle birkaç dakika içinde gerçekleşir, ancak birkaç saat gecikebilir. Köpek salya akıtabilir, kusabilir, ishal, kurdeşen veya nefes almada zorluk çekebilir. Böyle bir durumda derhal veterinerinize danışın.
Aşılar %100 koruma sağlıyor mu?
Aşılar, köpeklerin çoğunu hastalığa karşı korumada oldukça başarılı olmuştur. Aşılamanın doğrudan bir sonucu olarak, distemper gibi daha önce yaygın olan hastalıklar artık nadirdir. Ancak, köpeğin bağışıklığının üstesinden gelinebileceği ve aşılanmış bir köpeğin hala hastalık geliştirebileceği durumlar vardır. Bu gibi durumlarda hastalık, köpeğin aşılanmamış olması durumunda olacağından genellikle daha hafiftir.
Görünür aşı başarısızlığının bazı nedenleri şunlardır:
Anneden türetilmiş antikorlar. Yukarıda bahsedildiği gibi, bir köpek yavrusu doğduğunda ve annesini emdikten sonra anneden bir miktar antikor alır. İyi aşılanmış bir dişi, aşılandığı hastalıkların yanı sıra doğal olarak edindiği diğer hastalıklar için yavrularına antikor aktaracaktır. Bu tür antikorlar, yavruyu hayatının ilk iki veya üç ayı, yani en kritik zaman boyunca bu hastalıklara karşı korur. Bununla birlikte, aynı dönemde, anneden türetilen antikorlar, yavrunun aşıya yanıt verme yeteneğini bloke edebilir.
Maternal antikorlar bu iki ila üç ay içinde kademeli olarak ortadan kalktıkça bu bloke edici etki azalır. Aşının başarıyla uygulanabileceği bir zaman noktasına gelinmiştir. Ne yazık ki, bu nokta yavrular arasında farklılık gösterir, çünkü esas olarak her bir yavrunun aldığı maternal antikor miktarı değişkendir. Bu, çoğu ‘yavru köpek programının’ iki ila dört hafta arayla yapılan bir dizi aşıyı içermesinin bir nedenidir. Maternal antikor etkileşimi, köpek parvovirüs aşılamasında özel bir problem olmuştur.
“Maternal antikor müdahalesi, köpek parvovirüs aşılamasında özel bir sorun olmuştur.”
Eksik bağışıklık tepkisi. Köpeklerin bağışıklık sistemleri arasında farklılıklar vardır. Bazıları aşıya daha az yanıt verir, bu nedenle bağışıklık eksik veya normalden daha kısa ömürlü olabilir. Bazı ırklar ve genetik soylar bu tür problemlere eğilimlidir.
Azalan bağışıklık. Güçlendirici aşılar veya doğada bulaşıcı ajana sporadik maruz kalma yoluyla bağışıklığın doğal olarak güçlendirilmesi olmadan, belirli organizmaya karşı bağışıklık zamanla azalır. Bu özellikle yaşlı köpeklerde geçerlidir ve sonunda bağışıklık, hastalığı önlemek için çok düşük olacaktır.
Bağışıklık bastırma. Bazı enfeksiyonlar ve anti-kanser ilaçları gibi bazı ilaçlar, bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olabilir, böylece aksi takdirde iyi aşılanmış bir köpek, maruz kalırsa enfeksiyon ve hastalığa karşı duyarlı hale gelir.
Organizmanın yeni türleri. Bazı enfeksiyöz ajanlar farklı suşlarda bulunur veya verilen aşıların doğrudan kapsamına girmeyen yeni suşlara dönüşür. Bu durumlarda aşı bir miktar ‘çapraz koruma’ veya kısmi koruma sağlayabilir, ancak koruma tam olmayabilir.
Yukarıdakiler aşı başarısızlığının tek nedeni değildir, ancak en olası açıklamalardır. Tüm aşıların hastalıkları tamamen önleyemediğini akılda tutmak önemlidir; Bazı aşılar hastalığın şiddetini azaltmak için tasarlanmıştır, ancak hastalık hala mümkündür.
Köpeğinizin aşılandığı bir enfeksiyon kaptığını düşünüyorsanız, veterinerinize bildirin. Aşılamanın neden koruyucu olmadığını belirlemek için testler yapılabilir.
Köpeklerde Doğal Beslenme ile alakalı bilgi almak için tıklayın